Versenytánc cipő


Versenytánc cipők

Cipő teszi a táncost – tartja a mondás, ami abszolút igaz, hiszen nem csupán a tánc fajtájától függ, hogy miben táncolunk, de nem mindegy például az sem, hogy milyen padlón.

Túlzottan tapadós, nem eléggé tapad, csúszóssá válik hamar – mind olyan tényező, ami komolyan befolyásolja a teljesítményünket és mozgásunkat. Hirtelen csúszkálások, félresikerült forgások – ahhoz, hogy elkerüljük ezeket, be kell ruháznunk egy megfelelő pár versenytánc cipőbe.

.


.

...tovább az AKCIÓS Standard Versenytánc cipőkhöz>>>

.


.

...tovább az AKCIÓS Latin Versenytánc cipőkhöz>>>

.


.

.

Itt van néhány
csodaszép darab a versenytánc cipő
kínálatunkból:

 

 

Mielőtt döntenél a versenytánc cipő vásárlásról
gyere be hozzánk 
és feltétlen próbáld fel ezeket is,
hogy tényleg a számodra legjobbat válaszd!

 

 

Cipő sarokméreteink a boltban:

3cm, 5 cm, 6 cm, 7 cm

Színek: fehér, világos bézs, óarany, piros

 

Elméletileg persze bármiben lehet táncolni, akár hegymászó bakancsban, tegyünk egy próbát, s látni fogjuk már az első percben: kényelmesen és megfelelő technikával a kifejezetten erre a célra gyártott versenytánc cipőben lehet csak táncolni.

Nem véletlenül működnek olyan jól a tánccipők: úgy illeszkednek a lábra, mint egy hagyományos cipő, de speciális kialakítású talppal rendelkezik, ami tökéletes kombinációját adja a tapadásnak-csúszásnak. Így minden lépésünk magabiztos lesz a táncparketten.

A két fő típus: a standard és a latin versenytánc cipők. A latin típusnak általában magasabb a sarka és a rüszt rész is magasabban van, hogy ezzel is elősegítse a csípőmozgásokat, valamint a spiccelő mozdulatokat.

A női topánoknál remekül látszik a különbség a két fajta között, de a férfiaknál is jól megkülönböztethető. A latin tánccipőnek kubai sarka van, ami magasabb, mint a standard típus.

A tánccipők felsőrészének anyaga lehet teljesen különböző vagy egyes anyagok kombinációja. A férfi lábbelik elsősorban bőrből készülnek. A nőiek gyakran készülnek bőrből, de jellemző még a szatén vagy a velúrbőr attól függően, hogy a hölgyek milyen stílusban táncolnak.

A speciális talpnak köszönhető, hogy a versenytánc cipők teljesen külön kategóriát alkotnak a cipőkön belül. Konstrukciójuknak és céljuknak köszönhetően a tánccipők nem alkalmasak a mindennapi viseletre. Számos gyártó nubuk vagy egyéb velúr bőrt használ, melyek a különböző bőrfelületek felcsiszolásával készülnek.

Míg a nubuk felületén apró bolyhok vannak és viszonylag jól ellenáll a szennyeződésnek, illetve kopásnak, addig a velúron nagyobb bolyhok vannak. Ezek kezelés nélkül könnyen koszolódhatnak és megsérülhetnek a használat során. Tehát a puha, rugalmas bőrökből nagyon magas minőségű tánccipők készülnek, ugyanakkor vigyázni kell rájuk, hogy minél tartósabbak maradjanak.

Vannak, akik nem szeretik a cipőcserével járó vesződségeket, ezért egy párat használnak az utcán és a parketten is, ez azonban nem szerencsés. Fektessünk némi energiát a tánccipő ápolásába, meglátjuk, meg fogja hálálni a törődést.

A férfiak számára meglehetősen egyszerű a választás standard és latin versenytánc cipő között. Bár mindkét fajtánál jó néhány altípus létezik, az igazi különbség közöttük, hogy a latinnak enyhén magasabb sarka van a csípőmozgások hangsúlyozására. Aki nem kizárólag latint táncol, annak a standard tánccipő könnyű és ésszerű választás.

Hölgyeknél viszont őrületes a választék! Nincs olyan fazon, sarokméret, pánttípus vagy szín, amit ne lehetne valamelyik gyártónál megtalálni. A cipők többsége latin tánccipő leginkább azért, mert azok a hobbi táncosok, akik 1 vagy 2 párral rendelkeznek, ezt preferálják inkább. Aki többfélét táncol, de nem szeretne állandóan cipőt váltogatni, tökéletesen jól jár a latin tánccipővel, ami sokoldalúbb standard párjához képest.

Első ránézésre könnyen megállapíthatjuk, melyik fazonnal van dolgunk. A latin versenytánc cipők általában nyitottak az ujjrésznél, és nagyon „pántosak”. Ami a sarokméretet illeti, a kínálat itt is óriási. Kezdők talán jobban kedvelik, ha egy alacsonyabb fazonnal kezdenek, hiszen még egy szerény sarokmagasságnál is idő kell ahhoz, hogy megszokjuk a technikai lépéseket.

A latin tánccipő vásárlásánál fontos tényező a méret: szorosan kell a lábra passzolnia, de akinek például szélesebb a lábfeje, bizonyos fazonokat kényelmetlennek találhat. Ezért mindenképpen érdemes többfélét próbálni, és picit táncolni bennük.

Főleg azért, hiszen hosszú órákat szándékozunk táncolni a versenytánc cipőkben. Még az azonos gyártónál készült, hasonló kinézetű darabok is eltérő szélességűek lehetnek. Meglepetés érhet mindenkit, hogy amennyire passzol az egyik fazon, annyira kellemetlen érzés egy másik.

Forgások, hirtelen megállások, csavarodások olykor nagy sebességgel – mindezeket ki kell állnia egy tánccipőnek. Ezeket a „traumákat” csak úgy tudja kivédeni, ha a megfelelő időben nagyon rugalmasak. A flexibilitás azonban könnyen elveszíthető, ha nem ápoljuk megfelelően a topánkát.

Talán banálisnak tűnhet a tanács, hogy a tánccipőt pontosan kell rögzíteni a lábhoz, hogy az ne tudjon benne csúszkálni. Ha a lábfej nem mozog együtt a cipővel, akár egy bokacsavarodást is megkockáztatunk. Férfiak esetében egyszerű a helyzet: a cipőfűzőt szorosan és akkurátusan kell megkötni. Hölgyeknél fűző helyett csatokról beszélünk, illetve pántokról, melyeknél különösen fontos, hogy felhúzáskor ellenőrizzük a helyüket.

 

Ápolás

Aki gondosan ápolja versenytánc cipőjét, az hosszú ideig élvezheti benne a táncot. Legalapvetőbb tanács, hogy ne tartsuk a cipőt plasztik vagy nem lélegző anyagból készült dobozban, mert a párás környezet komoly károkat okoz az anyagban. Az idegen anyagokat mielőbb le kell tisztítani használat után, és érdemes beszerezni egy sarokvédőt is. A hölgyek tánccipőjére jellemző, hogy elsőként a sarok kopik el.

Kerülendő a férfiakra jellemző cipő levétel, amikor a két cipőt orr-saroknál egymásba     akasztják, ez ugyanis kinyújtja az anyagot. Sérülhet a talp, a sarok, a felsőrész, ráadásul apró kopások is keletkezhetnek.  

Lakkbőr használatánál rendkívül fontos a megfelelő tisztítás, hogy megmaradjon a lábbeli rugalmassága. Enélkül ugyanis a lakkbőr hajlamos lesz a megtörésre a túlzott mértékű mozgás miatt.

Tisztításnál a versenytánc cipő legfontosabb része a talp. Főleg a hasított bőrtalpnál a bolyhos rész gyorsan elhasználódik, és apró tárgyak ágyazódhatnak be az anyagba. A legjobb, amit tehetünk, ha beszerzünk egy drótszőrű cipőkefét. A merev sörték néhány fésülő mozdulat által remekül életre kelik a talpat. Vigyázni kell azonban, hogy csak a talpon használjuk a kefét, az éles sörték ugyanis megsérthetik a cipő felsőrészét, az ujjakról nem is beszélve.

A cipőkefe mellett érdemes beszerezni sarokvédőket is (bizonyos helyeken egyébként kötelező a viseletük).

 


 

.

.

<<< vissza tánccipő főoldal

.