Sztepp cipő tisztítása

 

A többi tánccipőhöz hasonlóan a sztepp cipőt is ápolni kell, ráadásul a talpra rögzített fémlemezekről sem szabad elfeledkezni. Talán mondani se kell, hogy mindegyik használat után meg kell tisztítani a lábbelit a rárakódott szennyeződésektől, még akkor is, ha nem hetente háromszor van használatban.

Néhány alkalom után már rutinosan fog menni a tisztítás, amivel ki lehet tolni a cipő élettartamát.

Elsősorban arra kell figyelni, hogy kiszárítsuk rendesen a sztepp cipőt. Különösen bőrnél igaz ez, hiszen a nedves bőr kitágul, s utána már a formája se lesz ugyanolyan, veszít rugalmasságból és tartásából.

A nedvesség mellett a kellemetlen szagoktól is meg kell szabadulni. Talpbetét használata segíthet, vagy a régi módszer: szódabikarbónát kell a cipő belsejébe szórni. Elég, ha reggel rázzuk ki a maradékot, majd egy puha ruhával kitöröljük a cipőt.

Másodsorban az anyag tisztaságát kell fenntartani. Nedves ruhával töröljük le a koszt és a port a felső részről, majd szárítsuk ki. Ez a lépés

nagyon fontos ahhoz, hogy még sokáig élvezhessük a táncot cipőnkben. Tanácsos cipőszappan használata vagy bőrápolóé, melyek tisztító és puhító anyagokkal vannak dúsítva (például méhviasszal vagy glicerinnel).

Végül néhány szó a lemezekről: ajánlott időről időre megnézni, hogy sztepp cipőn nem lazultak-e ki a csavarok. Ne sajnáljuk az időt ennek megvizsgálására, mert a lemezek nagyon egyszerűen leválhatnak, s akkor a padló mellett a láb is sérülhet.

Célszerű ellenőrizni a szögeket is. Ha eltörtek, haladéktalanul cseréljük ki azokat újakra. Ha pedig ragasztott lemezek vannak a cipőnkön, akkor a ragasztást kell megnéznünk.

 


.

.

.

<<< vissza a SZTEPP CIPŐ főoldalára

.