Sarok fajták, méretek

A standard és latin tánccipők egyik legfontosabb része a sarok. Természetesen minden részlet számít, főleg egy kezdő táncos esetében, de még a legprofibbak is kellő időt szánnak a próbára.

Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy mekkora sarka van a latin tánccipőnek. Főleg a kezdő hölgyekre jellemző, hogy hajlamosak megvenni a legszebb, legcsillogóbb és legmagasabb sarkú topánkát. Esztétikai értéke kétségtelen, praktikum szempontjából azonban félő, hogy nem megfelelő.

 

 

Nincs annál rosszabb, mint amikor valaki bemegy az első órára, és az első lépésnél orra bukik, mert annyira magas a tánccipője. Feleslegesen terheljük a lábat a túl magas sarokkal, ráadásul kényelmetlen lesz a tánctanulás során. Óvjuk a lábunkat és a partner lábát is!

A magasság mellett fontos tényező a sarok felépítése: a két alapvető típus a vékony, illetve a kiszélesedő fajta, de érdemes megjegyezni a kubai (vagy spanyol) sarok nevét is.

A vékony sarok a talaj felé haladva keskenyedik, így erősen hasonlít a nők nagy kedvencére, a tűsarkúra. A kiszélesedő sarok szintén keskenyedik először, de aztán a talaj felé újra szélesedik, ami által nagyfokú stabilitást garantál.

Nyilván elsősorban egyéni ízlés kérdése a sarokválasztás is, nem túlzás kijelenteni azonban az, hogy a kiszélesedő nagyon biztonságos. A tömzsi kubai sarok a legtömörebb, ezért azt szokták javasolni gyerekek és kamaszok számára.

A sarok magassága is meghatározó az egyes tánctípusoknál.

Férfi standard tánccipőnél jellemzően kb. 2,5 centi a sarokmagasság, míg a latin tánccipőnél 3 és 4 centi közötti a magasság. Utóbbinál az úgynevezett kubai sarkú tánccipőt használják, ami rendkívül stabil mozgást tesz lehetővé és kiváló a gyors lépések kivitelezéséhez.

 

 

Nőknél a profik a 6,5-7,5 centis magasságot preferálják, különösen a latin táncoknál, hogy meghosszabbítsák a lábukat. Kezdő és hobbitáncosok mindenképpen válasszanak alacsonyabb sarkat (4-5 cm), a legfontosabb ugyanis az, hogy először megtanuljuk jól tartani a lábat. S ha ez már megvan, utána jöhet a hozzászoktatás a sarokhoz.

Akinek pedig kijár a bokája vagy nem elég erősek a bokaszalagjai, mindenképpen alacsony, kubai sarkú tánccipőt válasszon, melynek vastagsága tökéletes stabilitást biztosít.

 

.

.

<<< vissza latin tánccipő főoldal