Latin tánccipő vásárlás, társastánc cipő, spicc cipő, balettcipő, salsa cipő: Belmove Tánccipő bolt

Salsa cipő

 

 

Salsa cipő

A salsa az egyik legnépszerűbb latin tánc a világon, gyönyörű, szenvedélyes, csábító. Épp ezért az öltözet különösen fontos a latin táncoknál, hiszen harmóniában kell lennie a mozdulatokkal. Úgy kell képviselnie a ritmust, hogy közben jól is érezzük magunkat. A salsa cipő talán a legfontosabb része a tánc ruházatnak, kötelező beszerezni, még ha csak hobbi szinten is foglalkozik vele az ember. Ha pedig profi, akkor természetes, hogy akár 3-4 pár is sorakozik a szekrényben. A salsa tehát a jó salsa cipővel kezdődik. Aki egész éjjel ilyen darabban ropja, annak nem fog reggelre fájni a lába.

 

 

Bár több tényezőt is figyelembe kell venni salsa cipő vásárlásakor, jó, ha rögtön tudjuk, hogy a tánccipőt a hagyományos lábbelitől leginkább a talpa különbözteti meg. Mivel szabadon, könnyedén akarunk siklani a parketten, nagyon nem mindegy, hogy milyen talpa van a cipőnek. Persze talajtól is függ, hogy milyen az érzet, de alapvetően a talp befolyásolja az egész cipőt. A bőrtalp a legjobb választás, és abból is a különlegesen finom velúrbőr. Mivel a salsában rengeteg a gyors forgás, látni fogjuk, ha felpróbáljuk a cipőt, hogy minőségileg más érzés benne táncolni.

A velúr felszíne szinte szövetszerű – képzeljük el, hogy egy puha ruhával, aztán pedig egy radírral töröljük a padlót. Óriási különbség, igaz? Míg a radírnál óriási erőfeszítéseket kell tenni, a ruha magától siklik. Nos, ilyen a velúr is. Azért szeretik a táncosok, mert úgy ad tökéletes fogást a padlón, hogy közben engedi csúszni is a lábat, pont, amennyire kell.

Kezdőknek picit túl csúszós lehet, de gyakorlással hozzászokik a láb ezekhez a mozdulatokhoz. Vannak, akik néhány helyen barázdákat húznak a velúrba, hogy még jobban fogjon a padlón, legalábbis a kezdeti időben. Persze túlzásba se szabad vinni, mert „odaragad” az ember lába, és sérülést tud okozni, ha ott marad az ember lába, miközben a teste már elmozdult. A velúrt ápolni kell, mivel a használattól összegyűjti a koszt és kissé olajos lesz a felszíne. Talpkefe rendszeres használatával hosszú ideig ki fog tartani a bőr.

Aki akarja, ki is cserélheti a talpat, főleg az elülső részt, hiszen hátrébb alig érintkezik a láb a talajjal. Bár nyilván új cipőben az igazi, aki ragaszkodik régi cipőjéhez, csak a talpat cserélje ki.

Új cipőben mindig nehezebb, hiszen meg kell szokni a cipő felépítését. Az az ideális, amikor már úgy érzi az ember, hogy a cipő a lába része. Ezért fontos, hogy a cipő könnyű legyen, ne akarjunk súlyt cipelni a lábunkon, elvégre a tánc nem súlyemelés. A cipő súlya a sarok és a lábujjak között oszlik el, akkor jó, ha a súly egyenlően oszlik el, különben arra koncentrál az ember, hogy miképp egyensúlyozza a testét. A nehéz sarkú cipő például húzza a bokát, ebből is látszik, hogy érdemes professzionális boltban megvenni a salsa cipőt, nem pedig valami rossz minőségű üzletben. Ezek a cipők a többihez képest ráadásul jobban béleltek, ami nem csak a sérüléstől védi a lábat, de elnyeli az ütést és rengést is, így biztonságban van a boka, a térd és a csípő is.

 

A cipő pántja

 

Salsa cipő vásárlásakor nem csak a tökéletes méretet és stílust kell megtalálni, de le kell mondani az egyszerű bebújós lábbeliről. Pánt nélkül bizony leröpülhet a salsa cipő!

Többféle pánt közül lehet választani, komoly befolyásoló tényező lehet a külcsín mellett a lábfej anatómiája. Próbáljunk többfélét, ellenőrizzük, hogy nem vág be sehol a bőrbe. A hagyományos, szimpla bokapánt bár nagyon elegáns, a legkevesebb tartást biztosítja, hiszen a láb nincs közvetlenül a cipőhöz biztosítva. Vastag bokájúak is kerüljék, mert tovább erősíti a bokát. Széles lábúak viszont bátran válasszák a T-pántú darabot, ami hosszabbítja a lábfejet, ráadásul leveszi a nyomást a bokáról, jobban eloszlik a súly és megfelelő a tartás is.

Keskeny lábúaknak tökéletes választás a keresztpánt, amiből két változat van. A boka körüli keresztpánt odaszögezi a lábat a cipőhöz, duplán tart a sima keresztpánthoz képest. A rüszt körüli keresztpánt pedig a legnagyobb stabilitást adja, bicsaklós bokájúak ezt válasszák. A dupla keresztpánt (4 pánt) extrém támogatást ad, ebben biztos, hogy nem lesz gond tánc közben.

 

A cipő sarka

 

Azon túlmenően, hogy kényelmes és csinos, a cipőnek a sarkát is meg kell vizsgálnunk vásárláskor. Tánc közben a láb körül forog a súlyunk, a talppárnától a sarokig és vissza, emiatt mindenképpen magasított sarkon kell mozogni, mert így jobban lehet pózt váltani. Tehát felejtsük el a sarok nélküli cipőt.

Salsa cipőnél a sarok tökéletesen középre van helyezve, ami elegendő stabilitást nyújt a tánchoz. Minél magasabb a sarok, annál előrébb megy a súly. Általánosságban elmondható, hogy a tudásszint meghatározza a sarokmagasságot. Míg a profik akár 6,5-7,5 centisben forognak, kezdők inkább 4-5 centis sarkat válasszanak. Méghozzá a kiszélesedő fajtából, ami tartja a lábat. A vékony sarok ugyanis lefelé keskenyedik, ez bizonytalanná teszi a járást. Nőknél tehát a kényelmes és biztos súlyáthelyezéshez mindenképpen alkalmasabb salsa cipőn a szélesedő sarok.