Pántok. Milyen legyen?

A sarkak mellett a pántok sokfélesége okozhat fejtörést, amikor tánccipőt vásárolunk. Bár a pántok inkább a latin tánccipőre jellemzők, a standard tánccipőknél is van sima bokapántos vagy keresztbe pántos változat.

Csábító lehet a bebújós zárt cipő, de nem ajánlatos pánt nélküli cipőben táncolni, mert komoly veszélyeket rejt. Egy rossz mozdulat vagy kilépés a cipőből, és máris megtörtént a baj. Akárcsak a saroktípusnál, a pántoknál is alapvetően a személyes ízlés dönt, nem árt azonban figyelemmel lenni a láb anatómiájára.

Akinek magas a rüsztje, az valószínűleg kényelmetlennek találja a T-pántot, mert akadályozhatja a mozgást egyes lépéseknél, főleg spiccelésnél. Akinek pedig különböző hosszúságúak az ujjai, nem fog sok pántosat választani, mert a kisebb ujjak beszorulhatnak a pántok közé.

Végezetül az is fontos szempont lehet, hogy – különösen magas rüsztnél – a nagylábujj ízülete fedve legyen, nehogy tánc közben kiszabaduljon az ujj. Ezen segíthet például a pántok közötti háló.

 

Az alábbi latin tánccipő pánttípusokat használják leggyakrabban:


Egyszerű bokapánt:

A legalapvetőbb, legszimplább kötés a cipőn, ami a sarok egyik végéből a másikba fut. Mind közül ez a pántfajta tartja legkevésbé a bokát, leszámítva persze a pánt nélküli cipőket, melyeket azonban egyáltalán nem tanácsos tánchoz viselni.

Aki az egyszerű bokapántot választja, keressen vastagabb fajtát. A vékonyabb pánt ugyanis egyrészt elszakadhat a használattól, másrészt feleslegesen nagy nyomás alá helyezi a bokát.

T-vonalú pánt:

Ez is egy egyszerű bokapánt, itt azonban van egy plusz pánt, ami T-vonalban lemegy a lábujjig. Ez a típus jól rögzíti a lábfejet a cipőhöz, és levesz némi terhet a bokáról. A táncosok egy része erre a fazonra esküszik, mert anélkül lehet benne spiccelni, hogy a cipő eleje csúszkálna. Ez persze függ a cipő rugalmasságától, illetve a lábfej izmainak erejétől.

Erős rüszttel kell ahhoz rendelkezni, hogy a táncos spiccelni tudjon a T-vonalú lábbeliben. Sokszor maradhat rés a rüszt és a cipő között. Hobbi táncnál ez nem számít, de versenynél vagy fellépésnél esetleg érdemes figyelembe venni ezt a szempontot.

Az X-pánt nagyon népszerű a táncosok körében, mert nagy stabilitást biztosít.

Két fő típusa van: boka körüli X-pánt, illetve a rüszt körüli X-pánt. A boka körüli változat az egyszerű bokapánthoz képest kétszer akkor stabilitást és tartást ad. A rüszt körüli fajta pedig még szilárdabb, hiszen a pántok szinte beleszögezik a lábfejet a latin tánccipőbe.

Ideális választás lehet kezdőbb táncosoknak, de előszeretettel választják azok is, akiknek bicsaklós bokája van. Azért is jó választás, mert spicceléskor egymásra simul a lábfej és a cipő, így nem alakul ki rés, mint a T-pántnál.

Kettős X-pánt:

Itt kombinált változatról van szó, egyesíti magában ugyanis a boka, illetve a rüszt körüli X-pántot, hogy maximális biztonságot és stabilitást garantáljon, kicsit, mintha fűzős cipőt viselnénk.

Bár tovább tart a fel- és levétele a többihez képest, az eredményt figyelembe véve talán megéri a plusz energia. Persze, aki „biztos lábakon áll”, maradjon nyugodtan a sima X-pántnál.

 

.

.

<<< vissza latin tánccipő főoldal

.