Milyen anyagból készül?

A standard és latin tánccipők többféle anyagból készülhetnek: közönséges bőrből, szintetikus bőrből, lakkbőrből és szaténból.

Általában a bőr és a szatén a legnépszerűbb a táncosok körében; mindegyiket más miatt kedvelik. A versenyek persze megszabnak bizonyos határokat, de azonkívül a személyes ízlés dönt.

Vásárláskor figyelembe kell venni a használat célját, gyakoriságát, az ápolást, no és persze az esztétikumot.

A bőrből készült lábbeliket nagyon egyszerű tisztítani, általában nem vágnak be sehol, viszont nem szívják úgy a nedvességet. A bőr tánccipő kiválóan nyúlik, és összehasonlíthatatlanul tartósabb bármely más anyaghoz képest, ezért magasabb az ára is.

Külön kategóriát képvisel a lakkbőr, ami gyönyörű ugyan, de állandó figyelmet igényel a táncos részéről. A többi bőrhöz képest merevebb tartású, amit a táncnál igencsak lehet érezni. Ha mégis ezt választanánk, tánc előtt mindig kenjünk rá egy kis vazelint vagy ahhoz hasonló anyagot.

A szaténból készült standard és latin tánccipők bőr társaikhoz képest olcsóbbak, puhák, jóval színesebbek és remekül szívják a nedvességet. Nagyon népszerű a táncosok körében.

Versenyek alkalmával a profik előszeretettel viselnek testszínűt vagy bronz árnyalatút a láb optikai meghosszabbítása miatt. Testszínű necc harisnyával a láb szinte végtelennek tűnik, bár fekete necc esetében azért inkább fekete cipőbe bújnak a táncosok.

Érdekes, hogy régen a fehér szatén volt a legjellemzőbb, melyet a táncosok kedvükre festettek más színűre. Ma már nincs erre szükség, hiszen a színpaletta minden árnyalatában pompáznak a latin tánccipők.

A szatén hátránya lehet, hogy gyorsan koszolódik, így a tisztítása kissé bonyolultabb a bőrhöz képest. A gyors használódás miatt ráadásul hajlamos a puhulásra, valamint a formája elvesztésére, ezáltal kevesebb támogatást ad a lábnak.

Összességében elmondhatjuk, hogy esztétikum szempontjából a szatén vagy a lakkbőr anyag a legszebb, de minden mást figyelembe véve a közönséges bőrrel járunk a legjobban. Könnyű tisztán tartás, tökéletes igazodás.

Külön említést érdemel a latin tánccipő talpa, amelyről rögtök kiszúrjuk, hogy nem közönséges lábbeliről van szó. A talprészen ugyanis speciális hasított bőr van, ami megfelelő csúszást biztosít, ad egyfajta biztonságot a forgásoknál, csavaroknál, tehát mindenképpen jobban lehet rajta egyensúlyozni.

Ha megfelelően akarjuk elsajátítani a tánctechnikát, ne sajnáljuk magunktól a bőrtalpú tánccipőt, mert csak abban lehet megtanulni magabiztosan a lépéseket.

Fontos tudni, hogy nélkülözhetetlen az ápolása: minden használat után célszerű az erre a célra gyártott talpkefével felkefélni a bolyhokat.

.

.

.

.

<<< vissza latin tánccipő főoldal

.