Karaktercipő

A karaktercipők általában a színpadi táncok, valamint a néptánc legfontosabb kiegészítői.

Kényelmesek, sokoldalúak, és tökéletes kombinációját adják a rugalmasságnak és tartásnak, melyre szükség van az egyes koreográfiák elsajátításához. Mint minden tánccipőnél, így a karaktercipőnél is alapvető, hogy maximálisan kényelmes mindenhol, és úgy simul a lábra, mint egy kesztyű.

Ahhoz, hogy biztonságosan és élvezettel táncoljunk, nélkülözhetetlen, hogy passzoljon a cipő elől-hátul. A külső anyag lehet bőr vagy szatén, egy a lényeg, hogy ruganyos legyen.

 


Capezio karaktercipő

Méretek:

41, 41.5, 42

Ára: 13 990  Ft

-50% kedvezménnyel most: 6 995 Ft


 

A gyártók külön figyelnek arra, hogy tényleg tartson a cipő, ezért egy fémlemezt is beépítettek. Ha összehasonlítjuk egy közönséges, utcai cipővel, láthatjuk, hogy jóval vékonyabb a talpa.

Ami a sarkat illeti, óriási a választék: férfiaknál a standard táncoknál például oxfordi stílusú a cipő, nőknél pedig van vékony és kiszélesedő sarok. Előbbi a tűsarkú lábbelikhez hasonlít, de a latin stílusú táncokhoz abszolút az utóbbit javasolják, mert rendkívül jó stabilitást ad.

Karaktercipő fajták

Számos fajtája van a karaktercipőnek attól függően, hogy milyen tánchoz szeretnénk viselni, versenyre készülünk vagy csak heti egyszer használjuk az órán. A női latin topán lehet például félig zárt cipő vagy szandál.

Ha cipő, akkor biztosan pántos, hiszen ez garantálja a stabilitást, ha zárt az ujjaknál, akkor oldalt nyitott. A szandál – nevéből is látszik – mindenhol nyitott, és többféle pántból lehet választani. Ha szandál mellett döntünk, figyeljünk rá, hogy a lábujjak a lehető legközelebb legyenek a cipő elejéhez. Bár a profik között van olyan, aki inkább fél számmal kisebb méretet vesz, kezdőknek egyáltalán nem ajánlott ilyen szélsőséget kipróbálni.

Nagyon ajánlott körültekintően vásárolni, lehetőleg profi szaküzletben. A karaktercipő legyen kényelmes mindenhol, ne lifegjen a lábfejen, de ne is vágjon be sehol.

Nem szükséges magyarázni, hogy ha túl nagy, könnyen ki lehet belőle lépni tánc közben, ami komoly sérüléshez vezethet. Ugyanígy az se jó, ha nagyon szoros, mert a bevágó pánt felhorzsolhatja a bőrt vagy csúnya hólyagok alakulhatnak ki.

Általában rugalmas bőrt használnak a tánccipőkhöz a gyártók. Próbáljunk több típust, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet. A talprész különösen fontos: ez szintén bőr, méghozzá velúrbőr, ami egyedi megoldást kínál a táncparketten – egyrészt tökéletes tapadást ad a talajon, másrészt elegendő szabadságot ahhoz, hogy könnyedén lehessen benne suhanni.

Messziről kerüljük a gumitalpat, ami egyszerűen odaragad a padlóhoz, ezáltal megnehezíti a mozgást. Színek tekintetében ma már óriási a választék, gyakorlatilag az egész színpalettáról lehet választani.

Versenyeken természetesen még mindig népszerű a testszínű, hiszen nyújtja a lábat, de aki nem akar vesződni a színekkel, döntsön a népszerű fekete mellett.

.

Karaktercipő története tovább>>>

.

Karaktercipő tisztítása tovább>>>

.

 


 

.

.

<<< vissza tánccipő főoldal

.