Jazztánc cipő

Akárcsak a többi tánccipőnél, a jazztánc cipők piacán is óriási a választék, mind anyagát, stílusát vagy színét tekintve. Azonnal látható különbség a cipő szára: van magas és alacsony szárú. Utóbbi magas fokú szabadságot ad és tökéletes rugalmasságot, amely a jazz lépéseihez szükséges.

A magas szár nyilván nem tud ilyen flexibilitást biztosítani, ellenben remekül tartja a fáradó bokát. Kezdőknek különösen kellemes lehet, hiszen sokkal később kezd el fáradni a láb.

A jazztánc cipőknél is a bőr, illetve a vászon a legjellemzőbb anyag, és mindkettőt gyártják fűzős, illetve fűző nélküli változatban. Vásárlásnál nagyban meghatározó az ember tudásszintje.

Az amatőrök inkább a biztonságra törekednek, a profik pedig a minél nagyobb szabadságra és ruganyosságra, épp ezért ők általában az osztott talpú változatot preferálják, amiben az ujjak szinte önálló életet élnek.

Ami a talpat illeti, remek választás a gumitalp, hiszen az segít elnyelni a sokkot, amit például az ugrások okoznak.

Jazztánc cipő vásárlás

A tánccipő vásárlás sosem egyszerű feladat, legyen szó bármelyik típusról is. Ma már minden fajta annyi változatban kapható, hogy segítség nélkül bizony elveszettnek érezhetjük magunkat a boltban.

Mindenekelőtt a tánctanárt kérdezzük meg, hogy milyen fajtát részesít előnyben. Nem egyformák az iskolák: van, ahol elég a zokni vagy egy balett gyakorló, de valószínűbb, hogy a tanárnak van már preferenciája.

Anyag

Érdemes többféle jazztánc cipőt felpróbálni, hogy lássuk, melyik kényelmesebb számunkra. Más lesz az érzet vászonban és más bőrben, ráadásul az áruk is nagyon különbözik.

A vászon ugyan olcsóbb, de közel sem olyan tartós, mint a bőr. Utóbbi remekül bírja a gyűrődést, számos óra után is jobban néz ki, mint a vászon. Persze, aki a vásznat jobban kedveli a lában, azt válassza, hisz az a legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat a jazztánc cipőben.

Stílus

Stílusát tekintve is sokféle jazztánc cipő létezik, sportosabb, elegánsabb, zárt vagy nyitott. Bármelyiket is választod, lényeges, hogy flexibilis legyen, a lábfejet pedig tartsa szinte láthatatlanul.

Vásárláskor ezért sem mindegy, hogy milyet választasz. Hajlítgassuk a lábfejet, az ujjakat a cipőben, hogy kiderüljön, mennyire kényelmes. Lépdeljünk, ugorjunk és forogjunk is benne, ha mindhárom lépés megy könnyedén, akkor megfelelő lábbelit választottunk.

A méretre is igaz, hogy tanácsos többfélét felpróbálni, és mindenhol ellenőrizni, hogy nem vág be, nem lóg. Ha nagyon össze tudjuk csippenteni az anyagot, azt jelenti, hogy túl nagy a cipőnk. A rossz méret sérüléseket okozhat, kíméljük meg magunkat ettől.

 

.

Jazztánc cipő története tovább >>>

.

Jazztánc cipő tisztítása tovább >>>

.

 


 

.

.

<<< vissza tánccipő főoldal

.