Jazztánc cipő története

 

A jazztánc története során számos változatot kitermelt az első táncos daraboktól kezdve egészen addig, amíg be nem jutott a Broadway színpadaira. Az első közismert revü- és jazztáncos Joe Frisco volt, aki kezdetben furának tűnő mozgást produkált: mintha egy teve csoszogott volna a színpadon.

Nem ő volt az egyetlen, aki ilyen komikus lépésekkel szórakoztatta a nagyérdeműt, ez általában jellemző volt az akkori revü műsorokra.

A jazz tánc, amelyből sok más műfaj is rengeteg elemet átvett, rendkívüli népszerűségre tett szert. Az átlagember is úgy érezte, elsajátíthat valamit ebből a látványos stílusból, és ez az egyszerű kinézetű jazztánc cipőnek is köszönhető volt.

Ha jazztánc, akkor Bob Fosse! Ha egyetlen nevet kell említeni a műfajból, akkor kapásból az amerikai legenda jut eszünkbe. A világhírű Broadway-koreográfus Kabaré és Chicago című musicaljeivel bevéste nevét a jazz halhatatlanjai közé. Aki látta valamelyiket, talán emlékszik, hogy a táncosok vagy magas sarkú karakter cipőben vagy lapos jazztánc cipőben táncoltak.

Ekkoriban már nagyon rugalmas anyagból készültek a jazztánc cipők, a táncosok szinte repültek a színpadon. Ma is igaz, hogy legjellemzőbb a testszínű vagy fekete bőrcipő, ami egészen lapos vagy 2-3 centis sarka van. Hogy fűzős vagy nem a jazztánc cipő, az már egyéni ízlés kérdése, és számos fajtánál elasztikus betétet is magában foglal a felsőrész, ami ugyancsak a rugalmasságot segíti elő.

A jazztánc hamisítatlan stílusbravúr, az egyes műfajok legjavát ötvözi egyedülálló módon. Rengeteg átfedés található a többi tánccal, sokszor össze is keverik őket a hasonló zenei elemek miatt.

A profik természetesen balett órákkal kezdték, így biztosak lehetünk benne, hogy a jazztáncosok szekrényében a balett gyakorló is megtalálható.

 


.

.

.

<<< vissza a JAZZTÁNC cipő főoldalára

.